|
AVUKAT
|
|
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
|
||
BAZI
BELEDİYELERİN İMAR YÖNETMELİKLERİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI VE BU YÖNETMELİKLERE YENİ MADDELER
EKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Madde 1- Yurdumuz, binalarda ısı yalıtımı uygulamaları bakımından üç bölgeye ayrılmış ve bu bölgelere giren ilçeler ekli listelerde üç grupta gösterilmiştir. Listelerdeki İlçe Belediyeleri ile bu ilçelerin sınırları içerisinde bulunan diğer Belediyelerin imar yönetmeliklerine bölgeler itibariyle aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
ISI YALITIMI
Madde 2- Ekli listelerdeki ilçe belediyeleri ile bu ilçelerin sınırları içinde bulunan diğer Belediyelerin imar yönetmeliklerinin 3 ncü bölümüne 43,44,45,46,47,48.maddeleri eklenmiştir.
Madde 3.43- Binalar ısı kayıpları bakımından çevre şart ve gereklerine uygun düzeyde yalıtılacak ve bu husus düzenlenerek bir <Isı Yalıtımı Projesi> ile gösterilmiş olacaktır.
Hafif yapı bileşenlerinin ısı depolama yeteneğinin yetersizliği göz önünde bulundurularak bu gibi hafifi elemanlar için tablo I 'de belirtilenlere uyulacaktır.
TABLO I
YAPI BİLEŞENLERİNİN MİNİMUM ISI GEÇİRGENLİK DİRENÇLERİ
Isı geçirgenlik direnci (m2hoC/Kcal)
I.bölge II.bölge III.Bölge
1. Dış duvarlar 0.47 0.70 0.92
2. Merdiven evi duvarlar 0.25 0.40 0.50
3. Üzeri çatı ile örtülmüş tavanlar 1.20 1.50 2.40
4. Isıtılmayan bodrum ve bina girişleri,
atelye vb. üzerindeki döşemeler 0.65 0.93 1.50
5. Zemine oturan döşemeler 0.65 0.93 1.50
6. Açık geçitler üzerindeki döşemeler 1.40 2.00 2.50
7. Düz çatı ve teras döşemeleri
(yatay ve eğimli) 1.50 2.40 3.00
8. 300 k2/ m2 'den daha hafif
dış duvarlar ve düz çatılar 300 k2/m2 0.47 0.70 0.92
200 k2/ m2 0.50 0.85 1.10
150 k2/ m2 0.55 1.00 1.30
100 k2/ m2 0.70 1.30 1.70
50 k2/ m2 1.00 1.80 2.30
20 k2/ m2 1.30 2.50 3.00
TABLO II
PENCERE DIŞ DUVAR ORTALAMA ISI GEÇİRME KATSAYILARI
Bölgeler Kort (Kcal/m2hoC)
I.Bölge 1.95
II.Bölge 1.30
III.Bölge 1.15
Madde 3.44- Binanın ısı kaybeden çatı döşemeleri, bodrum döşemeleri veya zemine oturan döşemeleri ile dış duvarların ve bu duvarlarda yer alan betonarme elemanlarının yönetmelik içinde bölgelere göre verilmekte olan konstrüksiyonlardan birine uygun olması ve toplam pencere alanlarının;
Uygulama projesinde gösterilen net döşeme alanının %15 'den büyük olmaması, birinci bölge dışında kalan bölgelerde ayrıca bitişik (muntabık) çift yüzeyli veya kasalı çift yüzeyli ya da özel birleştirilmiş çift camlı olması şartları ile Madde 3.43 'de sözü edilen Isı Yalıtım Projesi yapılması şartı aranmaz. Bu gibi durumlarda Madde 4.01 'in (d) fıkrasında ifade edildiği gibi bir Isı Yalıtım Raporu düzenlenir.
Raporda, bu maddede öngörülen hususların tümüne uyulduğu belirtilir ve rapor, binanın proje müellifi ve fenni sorumlusu tarafından imzalanır.
Pencere alanları ile net döşeme alanlarının hesaplanmasına mimari projede görülen pencere ve hacimlerin kaba yapı boyutları alınır.
Madde 3.45- Isı yalıtımı için:
Bu amaçla konstrüksiyonlar ve detayları mimari projelerde gösterilerek belirtilir.
Madde 3.46- Binaların zemin katında bulunan mağaza ve dükkanların vitrinleri iç tarafında, camlı veya kontrplak, tahta vb. bir malzeme ile kaplı ikinci bir yüzey teşkil edildiği taktirde yukarıda madde 3.44 'de anılan %15 üst sınır şartı aranmaz.
Birinci bölgenin dışında kalan bölgelerde binaların girişlerinde, kendi kendine kapanan donanıma sahip bir dış kapı ile çarpma şekilde açılıp kapanır bir iç kapıdan oluşan rüzgarlık düzenlenecektir.
Birinci bölgenin dışında kalan bölgelerde binalarda ısı yalıtım projesi düzenlenmesi hali dışında metal doğrama yapılmayacaktır. Ancak anıt ve sanat yapıları, kapalı yüzme havuzları, hamamlar ile mağaza, vitrin doğramaları, özel birleştirilmiş çift camlı olarak düzenlenmek koşulu ile metalden yapılabilir.
Madde 3.47- Kaloriferli binalarda kazan dairelerinin, birisi bina içine diğeri bina dışına açılmak üzere en az iki kapısı bulunacaktır.
Kazanların kenarlarının duvarlardan veya duvara monte edilmiş cihazlardan uzaklığı en az 70 cm, iki kazan arasındaki uzaklık en az 40 cm olacaktır. Kazan dairesinin yüksekliği, kazan üzerinde yer alacak düzenlerin gerektiğinde tamir ve bakımının yapılmasında zorluk doğurmamak üzere en yüksek kazan aksesuarı seviyesinin üzerinde en az 1.00 m 'lik bir serbest mesafe kalacak şekilde düzenlenecektir.
Kazan daireleri, yanma için gerekli temiz havanın girebilmesi için, zemin düzeyinde ve duman bacası kesitinin en az %50 'si kadar kesitte, bir temiz hava girişi ile dış havaya bağlanmış olacaktır.
Kazan dairelerinde, toplanacak pis havanın uzaklaştırılması için duman bacası kesitinin en az %25 'i kadar kesitte ağzı kazan dairesinin tavanı düzeyinde bulunan bir pis hava bacası bulunacaktır.
Her kazanın ayrı bir duman bacası olacak, birden fazla kazan, her ne sebeple olursa olsun aynı bacaya bağlanmayacaktır. Kalorifer bacalarına soba, şofben vs. bağlanmayacaktır.
Duman bacaları, teknik bir zorunluluk olmadıkça binanın dış duvarlarına konulmayacaktır.
Baca duvarlarının et kalınlığı bir tuğladan az olmayacak ve baca duvarı yapımında delikli tuğla ve briket kullanılmayacaktır.
Bacalar kalorifer tesisatı projesinde belirtilen kesitlerde, içine dışarıdan hava almayacak şekilde içi ve dışı sıvalı olarak yapılacaktır. Bacalar, komşu yüksek binanın, çekişi bozan etkisini azaltmak amacıyla mümkünse bu binalardan en az 6 m uzaklıkta bulunacak ve ait olduğu bina mahyasının en az 80 cm üzerine kadar çıkarılacaktır. Bacalar mümkün olduğu kadar yöne değiştirmeyecek şekilde yapılacak, yön değiştirmenin zorunlu olduğu hallerde ise, yön değiştirmede yatayla açı en az 60o olacaktır.
Bacaların en alt kotunda, saçtan ve hava sızmayacak şekilde yapılmış, contalı bir temizleme kapağı yapılacaktır. Yatay duman kanalları bacaya en az %5 'lik yükselen bir eğimle bağlanacak ve uzunluğu hiçbir suretle baca yüksekliğinin ¼ 'ünü aşmayacaktır. Duman kanallarının temizlenmelerine imkan verecek, sızdırmaz, ısı yalıtımlı, kolay açılıp kapanabilen ve en küçük ölçüsü 30x30 cm olan yeter sayıda temizleme kapağı bulunacaktır.
Duman kanalları bacaya doğrudan doğruya veya zorunlu durumlarda yuvarlak dirseklerle bağlanacak, asla 90o 'lik keskin köşeli dirsek kullanılmayacaktır.
Madde 3- Ekli listedeki ilçe Belediyeleri ile bu ilçelerin sınırları içinde bulunan diğer belediyelerin imar yönetmeliklerinin:
(d) Usulüne ve madde 3.43 'de açıklananlara uygun bir Isı Yalıtım Projesi veya madde 3.44 'de
belirtilenlere uygun bir Isı Yalıtım Raporu
(e) Yapılacak değişiklik, yapının dış duvarlarını veya pencere ve dış kapılarını değiştiriyorsa,
4.01 maddesinin (d) fıkrasında belirtilen belgelerin, yeni duruma göre yeniden düzenlenmesi
gerekir.
(f) Bu maddede sözü geçen tadilat projelerinin (3) takım olması lazımdır.
Madde 4.07- 6785 sayılı Kanunun 3 ncü maddesinde sözü geçenler dışında:
Bu yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak, taşıyıcı elemanları ve yapının ısı korunma şartları bakımından durumunu değiştirmemek koşulu ile, bahçe tanzimleri, korkuluk, paratoner, pergole ve benzerleri ile, küçük ve basit kümesler yapılması gerek bunların gerekse bölme duvarı, bahçe duvarı, duvar kaplaması, baca, saçak ve benzeri elemanların tamirleri ruhsata tabi değildir.
Madde 4- Diğer hususlar
g.1- Sandviç duvarlarda betonarme hatıl, pencereli duvarlarda pencere altından, sağır duvarlarda duvar ortasından geçecektir. Herhalukarda iki hatıl arasındaki düşey mesafe 1.5 m. 'yi geçmeyecektir.
g.2- Tip konstrüksiyon detay şemalarında kullanılan ısı yalıtım gereçleri, ısı iletkenlik hesap değerlerine göre gruplandırılarak ele alınmıştır. Bu nedenle aynı ısı iletkenlik hesap değerine sahip malzemeler arasında seçimi uygulayıcı yapabilecektir. Örneğin: Tiplerde kullanımı belirtilen gazbeton yerine ısı iletkenlik hesap değeri (1) aynı olan (hafif anorganik yapılardan yapılmış hafif veya gözenekli betonlar, köpük beton, çeltik kapçığı betonu, perlit vb.) diğer malzemeler kullanılabilecektir.
g.3- Isı yalıtımının içten yapılması halinde buhar kesici bir tabaka teşkil edilecektir.
Madde 5- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile;
Madde 6- Bu yönetmelik 1.1.1985 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 7- Bu yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yürütür.
BİRİNCİ ISI BÖLGESİ İÇİN TİP KONSTRÜKSİYON ŞEMALARI
YALIN DUVARLAR
Delikli tuğla duvar 19 cm
Masif kısmı gözenekli
Delikli tuğla duvarlar (TS825
Çizelge 2, sıra no 6.2.3 'e uygun) 13.5 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
Duvar 20 cm
Harçlı gazbeton duvar 13.5 cm
Yapıştırma gazbeton duvar 12.5 cm
Samanlı kerpiç duvar 22 cm
Katkısız ya da çimentolu
Kerpiç duvar 30 cm
c. İç sıva
BİRLEŞİK DUVARLAR
a. Dış sıva
b. Dolu tuğla duvar 9 cm
d. Taş duvar 50 cm
Hafif agregalı beton bloklarla duvar 20 cm
c. İç sıva
d. Normal agregalı beton bloklarla 20 cm
duvar
c. İç sıva
BİR YÜZEYİ YALITIMLI DUVARLAR
(Yalıtım içte veya dışta olabilir.)
d. Taş duvar 50 cm
Dolu tuğla duvar 19 cm
d. Normal agregalı beton bloklarla 20 cm
duvar
ZEMİNE OTURAN DÖŞEMELER
Çakıl, kırma taş 29 cm
Bims çakılı 8 cm
Cüruf 10 cm
Tuğla kırıkları 15 cm
Perlit 6 cm
AÇIK GEÇİTLER ÜZERİNDEKİ DÖŞEMELER
altta olduğu döşemeler:
beton döşemeler:
Perlit 20 cm
Cüruf 24 cm
döşemeler:
Perlit 8 cm
Cüruf 9 cm
gerekli asmolen blok yüksekliği
22 cm
ÇATI İLE ÖRTÜLÜ TAVANLAR
Saman, talaş 6 cm
Rende talaşı levha 10 cm
Gazbeton 20 cm
Perlit 15 cm
Cüruf 25 cm
Çeltik kapçığı betonu 16 cm
Saman, talaş 2 cm
Rende talaşı levha 3 cm
Gazbeton 6 cm
Perlit 4 cm
Cüruf 8 cm
Çeltik kapçığı beton 5 cm
a. Gazbeton asmolen tavan 19 cm
(Yalıtım gerektirmiyor.)
DÜZ TERAS ÇATILAR
Saman, talaş 8 cm
Rende talaşı levha 10 cm
Gazbeton 25 cm
Perlit 20 cm
Cüruf 30 cm
Çeltik kapçığı beton 20 cm
İKİNCİ ISI BÖLGESİ İÇİN TİP KONSTRÜKSİYON DETAY ŞEMALARI
YALIN DUVARLAR
Delikli tuğla duvar 29 cm
Masif kısmı gözenekli delikli
tuğla duvar (çizelge 2. sıra
no 6.2.3 'e uygun. TS 825) 19 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 30 cm
Harçlı gazbeton duvar 22.5 cm
Yapıştırma gazbeton duvar 17.5 cm
Samanlı kerpiç duvar 36 cm
Katkısız ya da çimentolu kerpiç
duvar 48 cm
İKİ KATMAN ARASINDA 5 cm HAVA BOŞLUĞU OLAN DUVARLAR (Sandviç)
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 10 cm
d. Hava boşluğu 5 cm
e. Taş duvar 50 cm
Delikli tuğla duvar 19 cm
Normal ya da hafif agregalı
beton bloklarla duvar 20 cm
d. Hava boşluğu 5 cm
e. Dolu tuğla duvar 19 cm
BİR YÜZEYİ YALITIMLI DUVARLAR
(Yalıtım içte veya dışta olabilir.)
Gazbeton
Normal agregalı bloklarla duvar
Gazbeton
Gazbeton
a. Sıva
b. Talaş levha
Gazbeton
d. Dolu tuğla duvar
c. Sıva
a. Sıva
b. Talaş levha
Gazbeton
d. Dolu tuğla duvar
İKİ KATMANI ARASINDA YALITIM OLAN DUVARLAR (SANDVİÇ)
d. Ahşap talaşı, rende talaşı levha
Bims, perlit
Cüruf
e. Delikli tuğla
c. İç sıva
d. Ahşap talaşı, rende talaşı levha 2 cm
Bims, perlit 4 cm
Cüruf 6 cm
duvar 20 cm
Delikli tuğla duvar 9 cm
d. Ahşap talaşı, rende talaşı
levha 2 cm
Bims, perlit 2 cm
Cüruf 3 cm
e. Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 20 cm
ZEMİNE OTURAN DÖŞEMELER
Çakıl, kırma taş 50 cm
Bims çakılı 14 cm
Cüruf 17 cm
Tuğla kırıkları 25 cm
Perlit 10 cm
AÇIK GEÇİTLER ÜZERİNDEKİ DÖŞEMELER
- Rende talaşı levha yalıtımı altta
olduğu döşemeler:
- Rende talaşı levha yalıtımın altta
olduğu döşemeler:
c. Rende talaşı levha 3 cm
d. Sıva
- Yalıtımın üstte olduğu demirli
beton döşemeler:
Perlit 29 cm
Cüruf 26 cm
- Yalıtımın üstte olduğu
asmolen döşemeler:
Perlit 17 cm
Cüruf 21 cm
- Yalıtımsız olarak kullanıldığında
gerekli asmolen blok yüksekliği
32 cm
ÇATI İLE ÖRTÜLÜ TAVANLAR
Saman, talaş 8 cm
Rende talaşı levha 13 cm
Gazbeton 12 cm
Perlit 9 cm
Cüruf 14 cm
Çeltik kapçığı beton 10 cm
a. Gazbeton asmolen tavan 24 cm
(Yalıtım gerektirmiyor.)
DÜZ TERAS ÇATILAR
Saman, talaş 12 cm
Rende talaşı levha 17 cm
Gazbeton 40 cm
Perlit 35 cm
Cüruf 50 cm
Çeltik kapçığı beton 33 cm
ÜÇÜNCÜ ISI BÖLGESİ İÇİN TİP KONSTRÜKSİYON DETAY ŞEMALARI
YALIN DUVARLAR
Masif kısmı gözenekli delikli tuğla
duvar (TS 825 çizelge 2. Sıra
no.6.2.3 'e uygun) 29 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 39cm
Harçlı gazbeton duvar 27 cm
Yapıştırma gazbeton duvar 21 cm
Samanlı kerpiç duvar 50 cm
Katkısız ya da çimentolu
kerpiç duvar 65 cm
İKİ KATMANI ARASINDA 5 cm HAVA BOŞLUĞU OLAN DUVARLAR (Sandviç)
b. Delikli tuğla duvar 9 cm
d. Hava boşluğu 5 cm
e. Delikli tuğla duvar 19 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 20 cm
c. İç sıva
BİR YÜZEYİ YALITIMLI DUVARLAR
(Yalıtım içte veya dışta olabilir.)
Gazbeton 10 cm
d. Taş duvar 50 cm
Gazbeton 9 cm
d. Dolu tuğla duvar 19 cm
Gazbeton 6 cm
d. Dolu tuğla duvar 29 cm
Sıva
Gazbeton 7 cm
d. Delikli tuğla duvar 19 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 29 cm
c. Sıva
Gazbeton 4 cm
d. Delikli tuğla duvar 29 cm
c. Sıva
a. Sıva
b. Talaş levha 5 cm
Gazbeton 10 cm
d. Normal agregalı beton bloklarla
duvar 20 cm
a. Sıva
b. talaş levha 4 cm
Gazbeton 8 cm
Duvar 20 cm
c. Sıva
İKİ KATMAN ARASINDA YALITIM OLAN DUVARLAR (Sandviç)
d. Ahşap talaşı 3 cm
Rende talaşı levha 4 cm
Bims, perlit 8 cm
Cüruf 12 cm
e. Taş duvar 50 cm
c. İç sıva
d. Ahşap talaşı 3 cm
Rende talaşı levha 3 cm
Bims, perlit 7 cm
Cüruf 11 cm
e. Taş duvar 50 cm
d. Ahşap talaşı 3 cm
Rende talaşı levha 4 cm
Bims, perlit 9 cm
Cüruf 13 cm
e. Dolu tuğla duvar 19 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 10 cm
d. Ahşap talaşı 2 cm
Rende talaşı levha 2 cm
Bims, perlit 6 cm
Cüruf 9 cm
e. Delikli tuğla 19 cm
d. Ahşap talaşı 3 cm
Rende talaşı levha 4 cm
Bims, perlit 8 cm
Cüruf 12 cm
duvar 20 cm
c. İç sıva
a. Dış sıva
b. Delikli tuğla duvar 9 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
duvar 10 cm
d. Ahşap talaşı 3 cm
Rende talaşı levha 3 cm
Bims, perlit 7 cm
Cüruf 11 cm
duvar 20 cm
d. Ahşap talaşı 2 cm
Rende talaşı levha 3 cm
Bims, perlit 6 cm
Cüruf 9 cm
Duvar 20 cm
Hafif agregalı beton bloklarla
Duvar 10 cm
d. Ahşap talaşı 2 cm
Rende talaşı levha 3 cm
Bims, perlit 5 cm
Cüruf 8 cm
Duvar 20 cm
ZEMİNE OTURAN DÖŞEMELER
Cüruf 30 cm
Tuğla kırıkları 44 cm
Perlit 18 cm
AÇIK GEÇİTLER ÜZERİNDEKİ DÖŞEMELER
Perlit 37 cm
Cüruf 46 cm
Perlit 25 cm
Cüruf 31 cm
asmolen blok yüksekliği 41 cm
ÇATI İLE ÖRTÜLÜ TAVANLAR
Saman, talaş 13 cm
Rende talaşı levha 20 cm
Gazbeton 40 cm
Perlit 30 cm
Cüruf 50 cm
Çeltik kapçığı beton 34 cm
a. Asmolen tavan
b. Camyünü 5 cm
Saman, talaş 9 cm
Rende talaşı levha 14 cm
Gazbeton 30 cm
Perlit 20 cm
Cüruf 23 cm
a. Gazbeton asmolen tavan 39 cm
(Yalıtım gerektirmiyor.)
DÜZ TERAS ÇATILAR
Saman, talaş 15 cm
Rende talaşı levha 22 cm
Gazbeton 50 cm
Perlit 40 cm
Cüruf 65 cm
Çeltik kapçığı beton 42 cm
BİRİNCİ ISI BÖLGESİNE GİREN BELEDİYELER
İKİNCİ ISI BÖLGESİNE GİREN BELEDİYELER
ÜÇÜNCÜ ISI BÖLGESİNE GİREN BELEDİYELER
|
AVUKAT
|
|
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
|
||